15 maj Äntligen framme

Ursäkta att vi inte skickat ut något sedan vi kom fram till Horta, men vi har helt enkelt inte orkat.
Vi har haft en oerhört tuff avslutning sista dygnet i stormvindar och kämpat med alla våra krafter för att.ta oss fram till säker hamn. Dygn 16 fortsatte vinden att ligga runt 20m/s och på kvällen skulle vi göra ett skiftbyte mellan Krister och Lennart när vi plötsligt fick en oväntad gipp i full kraft. Bomskotet träffade Lennart som slogs ner i sittbrunnen och i kalabaliken efter detta fick vi en gipp tillbaka och storskotet rev med sig hela pedistalen som plotters satt i. Lennart blev skadad med brutna revben och skadad arm. Plottern var obrukbar och även alla andra instrument som autopilot o vindgivare.

Vi fick ner Lennart till sin hytt och ge honom smärtstillande, samtidigt var vi tvungna att fortsätta att fokusera på att ratta Toga i stormen nerför vågorna. Vi blev alla chokade över olyckan och hur nära det var att det kunde gått ännu värre, Vi införde 20min skift och var alltid 2st uppe vid rattarna när vi flög fram i kolsvart natt i 20m/s instorma vågor och endast styrde på kompassriktning. Totalt utmattade och efter 30min sömn totalt genom natten kom dagsljuset vid 04:30 och vinden började mojna av till 10-15m/s. Vi hade då ca 90distans kvar till Horta. Efter några timmars seglande ökade vindarna igen och kom nu upp till 40m/s och det blev en enorm kamp sista 30 distansen innan vi kunde komma in på norrsidan av ön och få ner seglet i lä. Vi startade motorn och andades ut för vi trodde det värsta var över. Då kom vinden vridande runt nästa udde och vi fick svårt att kunna trycka igenom den med motor. Vi kom så långt att vi såg Horta hamn men vinden o vågorna var för starka för att komma runt sista udden. ‘

Motorn la av och vi drev nu i mörkret när vi lyckade styra in båten mot viken norr om Horta och få ner ankaret. Efter WHF nödrop och bärgning in i hamn fick vi Lennart till sjukhus och direkt vård. Han hade tur och det var tre brutna revben och bara mjukdelsskador i armen. Nu behöver båten många reparationer och besättning bearbeta denna dramatiska upplevelse. Vi har sovit 1;5 timma senaste två dygnen och är fysiskt och psykiskt totalt utmattade. Vi har en oerhört mycket större respekt för havet och vindar. Totalt tog vår resa 16,5 dygn och vi seglade nästan 2600 distans.

https://www.marinetraffic.com/en/ais/home/centerx:-28.624/centery:38.531/zoom:16
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s